Догађаји 2015.

 

новембар  2015.

Повдом обележавања петогодишњице земљотреса у Краљеву, дана 03.11.2015 у просторијама основне школе ‟Чеврти Краљевачки батаљон‟, на свечаности поводом обележавања овог немилог догађаја приказана је монографија аутора др Зорана Петрашковића и Жарка Петрашковића, ‟SCHOOLS AND KRALJEVO EARTHQUAKE‟, у издању Иновационог Центра за земљотресно инжињерство Систем ДЦ90 д.о.о. Технологија ДЦ90 је примењена на дванаест школа и извршена је обука извођача радова који су успешно пименили стечена знања на санацији оштећних школа од дејстава земљотреса. Неки од успешних извођача коју су обучени и који су реализовали технологију Система ДЦ90 су: Интерклима-Врњачка Бања, Новеко-Врање, Рамарк-Чачак, Про-Инжењер-Пожега. Динамичка тестирања на објектима (амбјенталне вибрације и вештачки земљотрес) је извео Институт за земљотресно инжињерство и инжињерску сеизмологију ИЗИС Скопље и фирма Digitex- USA, а у лабороторији Војнотехнички институт ВТИ- Жарково и Систм ДЦ90-Београд. Организацију приказа монографије и евоцирање сећања на догађај организовало је Министраство просвете Р Србије- Школска управа Краљево.


октобар 2015
.

На препуном штанду  Завода за уџбенике, дана 30.10.2015. године,  ПОЧАСНИ ЧЛАН АКАДЕМИЈЕ, МАЕСТРО  БОРА ДУГИЋ, приказао је своје ауторско дело - књигу "Трактат о фрули".
Монографија о фрули је свеобухватно дело и свакако са  аспекта САИН-а  најзначајнији део је у неколико потпуно нових решења конструкције фруле, високог инветивног нивоа без којих не би било чаробног звука високих уметничких домета. На крају презнтације аутор је извео своје назначајније дело "Вилинско коло".

Погледајте видео: Вилинско коло

 

октобар 2015.

У ИНЖИЊЕРСКОЈ КОМOРИ СРБИЈЕ у Београду, пред више од 150 инжињера из Србије, дана 15.10.2015 у времену од 15 до 17 часова  одржана су предавања два наша Академика.

Проф др Бладимир Гоцевски: Савремени методи нумеричке аналзе и апликација нових технологија у зиданим конструкцијама и

др Зоран Петрашковић: Нови зидани безгредни енергетски ефикасни системи повишене сигурности у земљотресним условима

----------

октобар 2015.

ИЗВЕШТАЈ


Са 10. Међународне изложбе стваралаца и иноватора ИДЕЈА Бечеј 2015 . одржано дана 03 и 04.10 у Градском позоришту у галерији Круг.
Наша Академија је подржала ову манифестацију и својим непосредним учешћем допринела развоју и унапређењу изумитељства и оставила јак утисак на младе ствараоце и иноваторе.
Наши Академици Вељко Милкович,Саво Радовић и Мато Зубац су присуствовали и добили дипломе са златним медаљама за учешће, а остали чланови су представљени преко нашег паноа САИН а.


НС 05.10.2015 Академик Мато Зубац

     

 

 

јул 2015.

Одјеци технолошке конференциjе у Штутгарту

СРПСКИ ИЗУМ НАJБОЉИ У НЕМАЧКОJ

 

Конференција у Штутгарту       Академик САИН-а Вељко Милковићев се путем видео поруке лично обратио учесницима скупа у Немачкој

На недавно одржаном међународном конгресу посвећеном новим енергетским технологиjама, представљена и решења из Србиjе. Двостепени осцилатор са погонским клатном, изум Вељка Милковића, имао наjзапажениjу презентациjу.

Већ дужи низ година у Шваjцарскоj, Аустриjи и Немачкоj одржаваjу се традиционални међународни стручни скупови на тему алтернативних извора енергиjе. Конференциjе овог типа, у организациjи издавачке куће Jупитер-Верлаг http://www.jupiter-verlag.ch/start_n.htm и броjних струковних удружења из ових земаља, представљаjу место сусрета свих оних чиjи jе заjеднички циљ да свету представе чисте технологиjе и потпуно нова решења на пољу енергетских технологиjа. 

Тако jе од 30. до 31. маjа 2015. у Штутгарту, главном граду савезне покраjине Баден-Виртемберг и jедном од водећих немачких индустриjских центара, одржана технолошка конференциjа под називом "Energieprojekte für eine neue Welt" (Енергетски проjекти за нови свет) коjа jе била посвећена новим енергетским проjектима и еколошким решењима коjа нуде одрживи развоj. http://www.borderlands.de/net_pdf/NET0115S19-23.pdf

Конференциjа jе окупила броjне инжењере, ентузиjасте и компаниjе коjе се баве енергетиком и истраживањима на пољу нових технологиjа. Публика је имала прилике да сазна о новим истраживањима на пољу електромагнетизма, гравитациjе, енергиjе свемира итд, а чиjа примена би могла да доводе до револуциjе у енергетици и индустриjи.

У раду конгреса ове године, по први пут, учествовао jе и познати српски истраживач и проналазач академик Вељко Милковић (www.veljkomilkovic.com). Академик Милковић добио jе позив организатора да, као специjални гост, представи немачкоj публици своjа технолошка решења и истраживачке резултате.

Тако jе немачка публика добила прилику да се директно упозна са иновативним решењима на пољу осцилациjа коjа долазе из Србиjе. Уз Милковићеву личну видео поруку коjа jе пуштена учесницима скупа, у коjоj jе нагласио важност истраживања механичких осцилациjа коjа су се експериментално и практично показале ефикасниjе од ротациjа и досадашњих технологиjа базираних на ротационим уређаjима (турбине, ротори, замаjци, зупчаници...) представници Истраживачког центра VEMIRC представили су карактеристике и предности двостепеног осцилатора као изванредног изума коjи се активно истражуjе на свим континентима.

Током jедночасовне презентациjе, публици су представљени досадашњи резултати истраживачког рада на пољу двостепених осцилациjа.

Публика jе имала прилике да види броjна техничка решења и предлоге за примену на пољу водоснабдевања, наводњавања и производње електричне енергиjе што jе изазвало позитивну реакциjу и одушевљење публике. Приказани су и броjни истраживачки подухвати и практичне примене овог изума коjи се одвиjаjу у земљама широм света а што jе публика знала да пропрати громогласним аплаузима. 

По мишљењу организатора и учесника конгреса презентациjа о Милковићевом раду оставила jе наjбољи утисак и апсолутни jе "победник" овогодишњег скупа.

Академик Милковић учествоваће ускоро и на научноj и технолошкоj конференциjи у Америци у Coeur d'Alene, главном граду државе Аjдахо, где ће на позив тамошњих организатора и америчкоj публици представити своjе предлоге чистих енергетских решења.

Овогодишњи вишеструки позиви за учествовање на међународним скуповима само су jош jедна потврда изузетности и важности коjа се у свету придаjе технолошким решењима Вељка Милковића. По мишљењу броjних домаћих и страних научника овде jе реч о изуму коjи jе дао револуционарни допринос енергетском стању садашње технике.

ВЕЉКУ МИЛКОВИЋУ ЗЛАТНА МЕДАЉА ”НИКОЛА ТЕСЛА”

На изложби EКСПО-ИНВЕНТ 2015, коjу jе организовао Савез проналазача Србиjе, у оквиру 59. међународног саjма технике од 11. до 15. маjа 2015, одлуком жириjа коjим jе председавао проф. др Марко Тодоровић, Вељку Милковићу уручена jе златна медаља ”Никола Тесла” за проналазак ”Ручне пумпе за воду са клатном”.

ПР & Веб тим - Истраживачко-развоjни центар Вељко Милковић и Д. М.

 

......

мај 2015.

САИН НА БЕОГРАДСКОМ САЈМУ ЕКСПО ИНВЕНТ 2015

Штанд САИН-а на Београдском сајму Експо Инвент 2015

59. међународни саjам технике Експо инвент 2015 одржан је од 11. до 15. маjа 2015. И ове године наша Академија учествовала је на овом саjму технике и заjедно са Савезом проналазача Србиjе представила бројне изуме наших академика и чланова.

Том приликом нашим члановима додељена су и значајна признања:

1. Вељко Милковић, за изум Осцилаторно клатно освоjио је златну медаљу Никола Тесла

2. Др Зоран Петрашковоћ освојио је за свој Систем ДЦ90  златну медаљу    

3. Др Душанка Мандић за своје Маду магнете добила је златну медаљу

4. Ковачић Саша (СУЧ) освојио је сребрну медаљу

5. Вељко Груичић, за свој изум Ослонац за пету у ауту, добио је сребрну медаљу и

6. Томислав Панчић за свој изум Пумпа за бицикле освојио је сребрну медаљу.

На овом сајму учествовали су и наши академици Богдан Тодоров, Саво Радовић и Мато Зубац.

Д. М. 

.......

април 2015.

Светски и домаћи аутори о Вељку Милковићу

НАУЧНИЦИ И ИСТРАЖИВАЧИ ШИРОМ СВЕТА ПИШУ О СРПСКОМ ПРОНАЛАСКУ

 

Књиге о Милковићевим изумимаСамо у последња два месеца обjављене три књиге у коjима се описуjе изум Вељка Милковића. Аутори Улрих Е. Штемпел из Немачке, др Денис П. Ален из САД и Миодраг Дражић из Србиjе посветили су део своjих нових књига и опису овог изванредног изума коjи се активно истражуjе на свим континентима.

Академик Вељко Милковић, jедан од наших наjпознатиjих и наjуспешниjих истраживача и изумитеља побудио jе велику пажњу домаће и светске jавности своjим вишедецениjским истраживачким радом и своjим открићима на пољу енергетике и екологиjе. Изуми, патенти и истраживања Вељка Милковића, презентована током претходних година, привукли су тако интересовање целог света, а више хиљада поjединаца и броjне компаниjе, организациjе и универзитети почели су да практично користе Милковићеве еко-иновациjе у свом раду и истраживањима.

Тако су последњих година страни и домаћи аутори почели да обjављуjу научне радове и публикациjе коjе описуjу Милковићев наjзначаjни проналазак - двостепени механички осцилатор - високоефикасни механички систем са погонским клатном чиjа примена у механици и енергетици jе несагледива.  

PR & Web tim - Истраживачко-развоjни центар Вељко Милковић

.......

март 2015.

У Привредном медија центру у Београду промовисан нови академик САИН-а

ТОМИСЛАВ ПАНЧИЋ

Tomislav-Pancic-01У Привредној комори Београда Томислав Панчић, члан Српске академије изумитеља и научника Србије, одржао је своју приступну беседу 27. марта 2015. године. Након тога комисија САИН-а је једногласно, а после увида у укупно стваралаштво и рад свог члана, свечано инаугурисала Томислава Панчића у новог академика САИН-а. Свечаности су присуствовали академици САИН-а и бројни поштоваоци Панчићевог дела.

У својој приступној беседи Панчић је посебно говорио о своја два призната и у пракси примењена патента: 

- Jављачу земљотреса са двоструким клатном и вешањем и

- Уграђеној пумпи у раму испод седишта бицикла.

 

Томислав Панчић рођен jе 8. јануара 1949. године у селу Добри До краj Пирота. Осмогодишњу и средњу школу за квалификоване раднике машинске струке, занимање металостругар, завршио jе у Пироту 1968.

Машинску техничку школу завршио jе у Нишу 1973. Школу за ВКВ раднике машинске струке завршио jе у Нишу 1974. Дана 11.12.1978. дипломирао jе на Вишоj металскоj школи у Новом Београду и добио диплому о вишоj школскоj спреми и назив ТЕХНОЛОГ ПРОИЗВОДЊЕ металске струке – производни смер.

 

Томислав Панчић и чланови комисије САИН-а

 

Године 1970. запослио се у Дрвном комбинату ”Полет” у Пироту. Неколико година jе радио као шеф одржавања у погону за одржавање машина. Године 1979. прелази у Електродистрибуциjу Пирот и ради на Хидроелектрани ”Темац” као турбиновођа-уклопничар до 31.10.1984.

Од 1.11.1984. до 20.9.1990. године радио jе на изградњи Хидроелектране ”Пирот” у служби надзора за турбинску и машинску опрему снаге два пута 40 мW. Затим jе наставио са радом у Хидроелектрани ”Пирот” као пословођа за турбинску  и машинску опрему, до 30.12.2010. Тада jе отишао у пензиjу са 40 година и 8 месеци радног стажа, без дана боловања.

 

Академици САИН-а после инаугурације Томислава Панчића

 

Како је у уводном слову рекао академик Богдан Тодоров, богат и разноврстан радни опус Томислава Панчића красе и многи други изуми и иновације као и бројна домаћа и страна признања.

Интегралну приступну беседу академика Томислава Панчића можете да погледате (у два дела) на доњим линковима:

 

https://www.youtube.com/watch?v=Rxe8kcIBiu4

https://www.youtube.com/watch?v=Na3eyNmlDgY

 

Д. Мариновић 

 

...........