ИЗЛОЖБЕ И САЈМОВИ

83. МЕЂУНАРОДНИ ПОЉОПРИВРЕДНИ САЈАМ У НОВОМ САДУ ОД 14 ДО 20. МАЈА 2016.

Наша Академија је учествовала на 83. Међународном пољопривредном сајму у Новом Саду, од 14. до 20. маја 2016.
Изложили смо све изуме које су у функцији пољопривреде и то транспортна средства, наводњавање, енергетици, куће од сламе које не горе и слично.

.....

На мајском Сајму технике у Београду Савез проналазача Србије (СПС) обележио је 60 година постојања. Своје експонате представило је неколико академика САИН-а.
Тим поводом уручено је највише признање Златни пехар за допринос изумитељсту господину Милоју Миловановићу, потпреседнику СПС.

.....
Академик проф. др Владимир Гоцевски, из Канаде, одржао је два предавања, по позиву, у Токију и Вашинтону. Позиве нашем академику упутила су друштва инжињера Јапана и Америке.

{gallery}maj2016{/gallery}

 

Од 8. до 10. октобра 2015.

САИН НА 48. МЕЂУНАРОДНОМ САЈМУ ТУРИЗМА У НОВОМ САДУ

У оквиру наше успешне сарадње са Новосадским сајмом, САИН је добио 36 квадратних метара репрезентативног изложбеног сајамског простора, у Мастер хали, за свој наступ. Добијени сајамски простор је површином и положајем омогућио да успешно презентирамо САИН и угостимо три удружења стваралаца и изумитеља од којих је једно из мађарске регије Чонград и по једно удружење из Бечеја и Бачке Паланке.

Циљ наступа САИН-a на сајму је био:
- Достојно репрезентовати САИН, представити мисију коју САИН има и подићи му углед у јавности.
Задатак је био:
- Обавештене посетиоце информисати о новим изумима академика и чланова САИН-a,
- Необавештене информисати о постојању САИН-a, делатности и раду, областима науке и технике у којима смо са својим изумима присутни,
- Представити академике,
- Остварити контакте са представницима друштвене заједнице и државне управе,
- Остварити контакт са представницима медија и са осталим излагачима на Сајму који ће пренети информацију обавештенима о наступу САИН-a и необавештенима о постојању САИН-a,
- Прихватити госте и омогућити им да се на достојанствен начин представе у оквиру штанда САИН-a као гости.
- На свечани начин гостима доделити признања у виду медаља и плакета као захвалност и признање за развој сарадње, подршку САИН-у и допринос изумитељству.
Наступање гостију на штанду САИН-a и под покровитељством САИН-a су биле узвратне посете и наставак сарадње са тим удружењима.

I) гост : Удружење проналазача OTLET CLUB 13 из мађарске регија Чонгради
1. Нађ Золтан, председник (добио Златну плакету)
2. Нађ Јулика, експонат: Примена производа у виду куре при рехабилитацији (добио медаљу)
3. Јанош Урсуњи, експонат: Мулти стоп праимер ( добио медаљу )
4. Шандор Пал, експонат: Спион сак контролор истицања воде (добио медаљу)
5. Ласло Калман, експонат: Натур центрикал (добио медаљу)
6. Матyјас Вилмош Бела, експонат: Пирамидално медитационо одмориште уз примену соларне, термалне и космичке енергије. (добио медаљу)

II) гост : Удружење стваралаца и проналача ИДЕЈА Бечеј
1. Тибор Шипош, председник (добио Златну плакету)
2. Иштван Галвази, експонат: Мини млин (добио медаљу)
3. Ласло Форо, експонат: Технологија добијања ракије од воћака

III) гост: Удружење иноватора и проналазача ЧИБ Б. Паланка
1. Ђорђе Штангл, председник (добио Златну плакету)
2. Анка Штангл, експонат: медицинска колица (добио медаљу)
За подршку САИН и изумитељству, додељене су Златне медаље Станоју Царановићу, директору маркетинга Новосадског сајма и Бранки Миуцин, координатору САИН-a за наступ на Сајму.

На штанду САИН су били представљени сви академици, а били су присутни :
1. Вељко Милковић са експонатом:
- Примена осцилаторног кретања и
- Даска против хемороида
2. Раде Милутиновић са експонатом: Примена „Л“ елемента као мобилне опреме за одбрану од поплава,
3. Саво Радовић са експонатом: Неутрализатор штетног зрачења,
4. Велимир Груичић са експонатима: Ортопедска помагала за корекцију стопала,
5. Мато Зубац са експонатом: Примена природних средстава у борби против болести пчела,
6. Штанд САИН је посетио и секретар САИН, Бранко Кецман.
7. Академици су били представљени на два банера САИН-a (на српском и енглеском) са основним личним подацима академика, областима којима се баве и главним изумима.

Закључак:
1. Сматрамо да смо остварили постављени ЦИЉ наступа на 48. Сајму туризма у Новом Саду,
2. Извршили смо све ЗАДАТКЕ које смо себи поставили за наступ на Сајму.
3. САИН је на достојанствен начин презентован како му и доликује.

    

......

Гостовање Академиjе у Мађарскоj

ИДЕА 2015

Учесници скупа изумитеља у Мађарској 

Другог и трећег маjа 2015, на позив Otlet club-а 13 и градоначелника Tiszaalpar-а, а поводом сто година постоjања овог места, организована jе Међународна изложба иноватора и изумитеља у том граду на којој је учествовало 72 излагача из Мађарске, Србиjе, Хрватске и Румуниjе. Своjим присуством Српска академија изумитеља и научника (САИН) увеличала је ову манифестациjу и дала јој додатни значај.

На овој међународној изложби учествовали су наши академици и чланови: Раде Милутиновић, Богдан Хаџи Тодоров, Мато Зубац, Саво Радовић, Алек Рачић, Ковачић Саша и Рената Jосић.

Академици САИН-а добили су у Мађарској бројна признања за свој изумитељски рад: Мато Зубац прима златну медаљу    Академик Раде Милутиновић примио је златну медаљу из своје стручне области и специjално признање од тамошње грађевинске коморе – плочу од провидног бетона

Академик Раде Милутиновић представио се у Мађарској својим изумом и експонатом "L - елементи у одбрани од поплава”.  Том приликом уручена му је златна медаља из ове области и специjално признање од тамошње грађевинске коморе – плоча од провидног бетона.

Академик Богдан Хаџи Тодоров представио се са својим изумом и експонатом ”Магнетни омекшивач воде”. Том приликом Тодорову је уручена златна медаља из ове области.

На Међународнаој изложби иноватора и изумитеља учествовало је 72 излагача из Мађарске, Србиjе, Хрватске и Румуниjе  Академик Богдан Хаџи Тодоров представио се са својим изумом и експонатом Магнетни омекшивач воде

Примаријус др Алек Рачић, члан Академиjе, приказао је свој експонат ”Самодржећа хирушка пинцета” за који је од организатора добио златну медаљу из области медицине и посебну награду од градоначелника бокал са знаком града.

Академик Саво Радовић приказао је свој изум ”Неутрализатор штетног зрачења”  за који је добио златну медаљу од организатора манифестације.

Академик Мато Зубац представио се у Мађарској са својим изумима и производима, односно са брикетима и пелетима за пчеле добивши златну медаљу из ове области од организатора.

Саша Ковачић и Рената Jосић представили су свој експонат ”Гумени спирално-равни усмеривач, чистач транспортних трака ГР-СУЧ”. Организатор им је том приликом доделио златну медаљу из области процесне технике.

Своjим присуством Српска академија изумитеља и научника увеличала је ову манифестациjу и дала јој додатни значај

На крају, треба поменути и да је САИН, поводом десетогодишњице свог постојања, добио захвалницу од Удружења Otlet club 13. Захвалница jе, како је речено том приликом, додељена САИН-у у име вишегодишње добре сарадње њиховог удружења проналазача и наше академије.

Д. М.

.......

САИН у Москви

АРХИМЕД 2014

Извршни директор САИН-а за Русију и СНГ Елбрус Созанов на Архимеду 2014.

Од 1. до 4. априла Српска академија изумитеља и научника учествовала је, као и ранијих година, на престижном Међународном салону патената и иновационих технологија ”Архимед 2014” у Москви.

Овога пута Академија, због објективне спречености својих акадмика, није учетвовала у такмичарском делу ”Архимеда” али је, захваљујући свом извршном директору за Русију и СНГ, Елбрусу Созанову, одржала континуитет учествовања.

Представници САИН-а на Архимеду 2014.    Посетиоци су се посебно занимали за српске патенте и изуме који су већ заживели на евроазијском простору и Русији

Тако је и ове године на познатом изложбеном простору Сокољниково у Москви Академија имала свог представника и штанд који су посетили бројни и значајни посетиоци ”Архимеда”.

Овога пута уважени посетиоци штанда САИН-а занимали су се за патенте српских изумитеља и научника, а посебно за оне који су већ заживели и примењују се на евроазијском простору и наравно - Русији.

Д. М.

......

САИН на Међународној изложби патената и нових технологија у Москви

АРХИМЕД 2012 

У мноштву посетилаца изложбе посетили су нас и чланови руске експедиције на Јужном полу који су истраживали то подручје и, у веома суровим условима, извршили бушење терена до рекордне дубине од чак 3.800 метара   САИН академици су на Архимеду 2012 добили бројна и значајна признања за свој иновативни и научни рад

На Mеђународном сајму изумитељства и иновација Архимед 2012, који је одржан од 20. до 24. марта 2012. у Москви, наши академици постигли су запажене резултате:

• Академик Миленко Манигодић добио је велику златну медаљу за 15 година успешног рада на пољу интелектуалне својине,

• Академик др Рато Нинковић добио је златну медаљу за дизајн руског жига за Српску бронзу – РАР,

• Академик Мато Зубац добио је бронзану медаљу за поступак добијања енергетског горива, хране за животиње и компоста од биомасе и

• Академик Саво Радовић добио је диплому за неутрализатор штетног зрачења.

Председник САИН-а, академик др Рато Нинковић, додељуjе дипломе Рускоj академиjи научника, иранскоj делегациjи изумитеља и организаторима Архимеда 2012, на истоименој изложби у Москви. 

Председник и академик САИН-а др Рато Нинковић прима Златну медаљу за дизаjн жига "Српска бронза" на изложби Архимед 2012 у Москви.

На плакату су презентовани сви aкадемици САИН-а. 
Указана нам је част што се штанд САИН-а нашао поред штанда Министарства одбране Руске Федерације.      Академик САИН-а Саво Радовић на Архимеду 2012

.....

Четрнаеста светска изложба патената и нових технологија у Москви

АРХИМЕД 2011

АРХИМЕД 2011 

Српска Академија изумитеља и научника (САИН) је од 3. до 9. априла 2011. учествовала на Светској изложби патената и нових технологија Архимед 2011 у Москви.

Академици САИН-а у Москви

Том приликом приказани су изуми и технологије академика Рате Нинковића (први српски ”know-how” продат Русији у области нових легура RAR), академика Зорана Петрашковића (антисеизмичка технологија DC 90 а која се успешно примењује на четири континента), академика Звонимира Јанковића (систем за детекцију карцинома), академика Саве Радовића (неутрализација штетних зрачења), академика Мате Зупца (еколошки прихватљива технологија обновљивих извора енергије) и академика Николе Ковачића (СУЧ - напредна техничка решења у тракастим транспортним системима).

Изложени изуми и технологије наших академика привукле су веома значајну пажњу па су за свој иновациони допринос награђени златним, сребрним и бронзаним медаљама, док је САИН академија добила посебно признање ”Пехар” од Војно-авиационог инжињерског универзитета из Вороњежа.

Академик Рато Нинковић     Систем за детекцију карцинома академика Звонимира Јанковића

Ова признања на највећој интернационој изложби иновација ”Архимед 2011” су још једна потврда квалитета наших изумитеља који су своје изуме пласирали у индустрију и створили ново стање технике до тада непознато.

На Архимеду 2011. На Архимеду 2011. На Архимеду 2011.

На московској изложби је учествовао и ”Савез проналазача Србије” и ”Први Мај” Чачак са својим проналасцима који су, такође, добили вредне награде и признања.

.......

САИН у Москви

АРХИМЕД 2010

(Москва, Руска Федерација, 30.3 - 2.4.2010)

Поздравна реч господина Д. И. Зезјулина, председника изложбе "Архимед" и андроид-робот, учесник и експонат на изложби

Изложба ”Архимед”, Међународни салон патената и нових технологија, водећа је смотра проналазача и иноватора источне Европе
 са више од 1.000 излагача из 20 држава из целог света и више од 10.000 пословних посетилаца из Руске федерације и иностранства, са склопљеним пословним аранжманима у вредности од 200 милиона америчких долара.

Храна и медицина су једно - излагач из Србије, проналазач и
 академик Милијан Стојанић  Признање Префектуре источне административне области Москве, 
додељено 2009. Зорану Дујаковићу из Републике Српске

Само 2008. године ”Архимед” је окупио 685 излагача са 1.128 иновација. ”Архимед” је добитник високог признања WIPO (Светске организације за интелектуалну својину) у знак признања за дугогодишњи допринос у пропагирању проналазаштва и развоју иноваторства и међусобне сарадње у развоју и заштити права интелектуалне својине.

Више о изложби можете сазнати на web адреси: http://eng.archimedes.ru/index.php

 

Руски презентациони филм о салону Архимед 2008.