Академик

МАТО ЗУБАЦ

Mato Zubac portret 01A   

Рођен је 1947. године у Апатину. Основну школу завршио је 1962, а средњу техничку школу 1966. године у Апатину, Србија. Машински факултет завршава у Загребу 1970, а Економски факултет у Суботици 1986. године. Радио је на технолошким поступцима брикетирања и пелетирања био-масе, са испитивањима опреме и алата за одређене технолошке поступке из ове области. Стручњак за обновљиве изворе енергије, уз неколико значајних патената, допринео је да на прави начин проради око педесетак линија брикетирања, како у земљи тако и у иностранству. 

Радио је као наставник у средњој техничкој школи, затим у фабрици намештаја Д.П. ДУНАВ у Апатину, на инвестицијама и инвестиционом одржавању до 1986. године. Након тога ради у Д.П. ИГМАН КОЊИЦ - УНИС САРАЈЕВО, на пројектима и програмима брикетирања до 1991.

Учествовао у пројектима за обновљиве изворе енергије у Војводини деведесетих година. Године 1994. основао је предузеће за технологију брикетирања био-масе као ДАКОМ ТЕХНОЛОГИЈА у Апатину. Радио је на технолошким поступцима брикетирања и пелетирања био-масе са испитивањима опреме и алата за одређене технолошке поступке из ове области.

У периоду од 1986. до 1998. године пустио је у погом педесетак линија брикетирања, у земљи и иностранству.

У периоду од 1994. до 1998. године учествовао је на неколико саветовања из области обновљивих извора енергије са радовима на тему: "ИСКОРИШЋАВАЊЕ БИО-МАСЕ У НЕКОЛИКО ПРАВАЦА, ЕНЕРГЕТИЦИ, ХРАНА ЗА ЖИВОТИЊЕ И ДИВЉАЧ И КАО ОРГАНСКО ЂУБРИВО".

Све наведене активности су обједињене у неколико патената.

Од 2004. Мато Зубац је члан Српске академије изумитеља и научника, да би 2005. године приступном беседом постао академик САИН-а.

Контакт:

Моб: +381 (0)60 055 1501

Ел. пошта: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Скајп: mato zubac

......